Rallylydnads­skyltar FCI VM 2024 – A4

1365 kr

Samtliga FCI VM 2024

Format: Liggande A4

I detta paket får du samtliga rallylydnadsskyltar för FCI VM som gäller från 1 januari 2024.

Laminerade skyltar i liggande A4.

Paketet innehåller alla rallylydnadsskyltar för FCI VM, 91 st inkl Start och Finish.

  • 1x 1 point signs (22 st skyltar A4)
  • 1x 2 point signs (22 st skyltar A4)
  • 1x 3 point signs (23 st skyltar A4)
  • 1x 4 point sighs (22 st skyltar A4)
  • START och FINISH

Fler rallyskyltar hittar du här

Beskrivning

Rallylydnadsskyltar FCI VM 2024

I detta paket får du samtliga rallylydnadsskyltar för FCI VM som gäller från 1 januari 2024.

Laminerade skyltar i liggande A4.

Paketet innehåller alla rallylydnadsskyltar för FCI VM, 91 st inkl Start och Finish.

  • 1x 1 point signs (22 st skyltar A4)
  • 1x 2 point signs (22 st skyltar A4)
  • 1x 3 point signs (23 st skyltar A4)
  • 1x 4 point sighs (22 st skyltar A4)
  • START och FINISH

VM 2024 kommer att arrangeras i Finland den 28-29 september 2024 på Royal Canin Arena i Lieto (nära Åbo)


Fler rallyskyltar hittar du här

Om Rallylydnad

Rallylydnad är en fantastiskt rolig hundsport som passar alla typer av hundar. Fokus ligger på Glädje, Motivation och Samarbete. Små, stora, unga, gamla, alla kan köra rally. Det är en ”snäll” sport på så sätt att det inte förekommer några högre hinder eller andra fysiskt krävande moment vilket gör att även hundar som behöver ta det lite lugnare kan aktiveras, tränas och tävlas i rally.

Sporten går ut på att föraren tillsammans med sin hund tar sig igenom en bana med olika skyltar där det står vilket moment ni ska utföra. T ex ”Sitt. Ligg. Stå”. Därefter går ni vidare till nästa skylt, utför momentet, går vidare osv, tills ni tagit er igenom hela banan och passerat målskylten.

Namnet kommer av man tänker sig att föraren fungerar som kartläsare till hunden, genom att föraren läser på skylten vad man ska göra och berättar detta för hunden för att därefter guida den vidare i rätt riktning till nästa skylt. Ungefär som en kartläsare gör till en formel 1-förare. Det är dock inte farten det handlar om här, utan noggrannhet och precision.

Rallylydnad vs Tävlingslydnad

Till skillnad från tävlingslydnad finns det inte någon tävlingsledare som kommenderar er igenom banan utan ni utför den på egen fot och tass.

När man tävlar i rallylydnad är det fritt fram att visa hunden vad den ska göra med både ord och handtecken. Det är dessutom tillåtet att berömma hunden med glada tillrop hur mycket man vill genom hela banan. Däremot får man inte vidröra, t ex klappa om sin hund, inne på planen utan det får vänta tills man har gått över ringbandet efter målskylten.

Ytterligare en skillnad från tävlingslydnad är att en rallybana aldrig är densamma från gång till gång utan ser helt olika ut beroende på hur domaren valt att bygga just sin bana för dagen.

I Nybörjarklass går du med kopplad hund man utför momenten i vänsterhandling (dvs med hunden traditionellt på förarens vänstra sida). Från och med Fortsättningsklass tävlar man med hunden okopplad genom hela banan och momenten är både fler och lite mer avancerade. Från Avancerad klass tillkommer högerhandling, dvs momenten utförs med hunden vid din högra sida. Under banans gång förekommer även sidbyten så att man varierat utför skyltar både med hunden vid vänster sida och vid höger sida. Detta gör sporten till en ergonomiskt bra sport då hunden får belasta kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.

Varför rallylydnad?

Rallylydnadsträning förbättrar samarbetet och glädjen. Sporten passar tillsammans med många andra grenar. Många moment i rallylydnad har man glädje av även i lydnadsklasserna. Hundar som tränats i freestyle eller agility har ofta god hjälp av att de är vana att samarbeta på båda sidorna om föraren.

Att tävla

I rallylydnad kan man ta diplom i varje klass. Diplomen får man när man har uppnått minst tre kvalificerande resultat i en klass på officiella tävlingar. Registrerade hundar kan tävla sig till ett championat. Det får man när man tagit tre certifikat på officiell tävling i mästarklass. Oregistrerade hundar med samma tävlingsresultat får ett diplom i mästarklass.

Kvalificerande resultat Nybörjarklass: 70 / 100
Kvalificerande resultat Fortsättningsklass: 75 / 100
Kvalificerande resultat Avancerad klass: 80 / 100
Kvalificerande resultat Mästarklass: 90 / 100

Här kan du läsa mer om hur man tränar och tävlar i rallylydnad

Regler rallylydnad – Svenska Brukshundklubben

Ytterligare information

Vikt2565 g